Hoofdstuk 9: Grenzen en conflicten in Rusland

Datum 26 september 2015
Uploader Judi
Niveau MAVO
Methode Wereldwijs

Een samenvatting van hoofdstuk 9 van het boek Wereldwijs voor MAVO / VMBO TL. Dit hoofdstuk gaat over Rusland.

Samenvatting downloaden of printen
Stuur jouw samenvatting
Inhoud

9.1

Geschiedenis van Rusland.

In 1453 benoemde ‘Ivan de grote’ zichzelf de tsaar van Rusland, daarvoor bestond Rusland wel maar werd begeert door Mongolië. Ivan begon met uitbreiden en veroveren van Rusland. In 1917 vond de Russische revolutie plaats, de bevolking was het tsaar beu en had genoeg van het ongelijkheid en armoede in Rusland. De communisten namen de macht over, in 1922 werd het Sovjet-Unie opgericht. Ze wilden dat iedereen gelijk werd behandeld, het Sovjet-Unie werd een centraal dictatuur. Door Russificatie was je als inwoner geen Rus of Georgiër maar een communist, in 1990 kwam er een einde van Sovjet-Unie. Er ontstond 14 onafhankelijke staten, en overgebleven Rusland was sterk verkleind. Er zijn nu veel deelstaten, en veel deelrepublieken hebben zelfbestuur.

Samenstelling van Rusland.

Rusland heeft een grote bevolking, bevolkingsgroei is vanaf 1900 laag. Sinds het uiteen vallen van Sovjet-Unie is de bevolking gekrompen, dat kan komen door emigratie en hoge sterftecijfer. Er is in Rusland onregelmatig bevolkingsspreiding, het bevolkingsdichtheid is erg laag. De meeste Russen wonen in Europees Rusland, er wonen 160 verschillende etnische groepen. Russen,Oekraïners en Wit-Russen behoren tot volken die door het hele land wonen.

Problemen.

Rusland is heel groot, dat kan ook problemen veroorzaken:

 • Bestuurbaarheid
 • Vele aantal inwoners.
 • Vele nationaliteiten & etnische groepen.
 • Vele talen & cultuur verschillen.

Het Russische federale wilt het aantaal deelstaten en deel republiek verminderen, door het samenvoegen van bijv. etnische groepen.

9.2

Oude en nieuwe identiteit.

In de tijd van Sovjet-Unie was je identiteit niet belangrijk, na het uiteen vallen gingen jonge mensen opzoek naar hun identiteit. Ouderen hielden het Sovjet-Unie aan, ze wilden bijv. leiders de standbeelden eer houden.

Rusland, een veelvolkerenstaat.

Er is in Rusland veel etnische groepen, die allemaal hun eigen culture identiteit heeft. Dat kan je zien door bijv. de vele talen die er gesproken worden, er zijn veel verschillende culturen. Russisch is het hoofdtaal, ook al worden ook vele andere hoofdtalen gesproken. Naar de kerk gaan was verboden in de tijd van Sovjet-Unie, dus nu zijn er ook niet zoveel mensen die geloven.

Veelvolkerenstaat brengt problemen.

In veelvolkerenstaat brengt problemen zoals:

 • Ontstaan van Nationalisme bij jonge Russen, het respect neemt af.
 • Russen voelen zich bedreigd door hun ID, daardoor veel Racisme & vreemdelingenhaat.
 • Onderdrukken van minderheden, etnisch geweld en burgeroorlog stijgt.
 • Separatisme, omdat sommige etnische groepen/nationaliteiten willen afscheiden van Rusland, en hun eigen staat willen vormen.
 • Terrorisme van etnische groepen om regering onderdruk te zetten stijgt.

9.3

Etnische en religieuze groepen.

Kaukasus een strategische regio in Rusland, die veel volkeren vroeger de macht wilde over hebben (Grieken,Romeinen,Perzen,Turken&Sovjet-Unie). Kaukasus heeft daardoor veel etnische groepen (talen en religies), er wonen meer dan 50 verschillende volkeren, de belangrijkste godsdiensten zijn; Christendom, Islam & het Boeddhisme.

Territoriale conflicten.

1 van de buurlanden van het Kaukasusgebied is Georgië, de situatie is onstabiel. Georgië heeft 2 atoombommen uitgebarst op gebieden waar geweld is (Adzjarië en Abchazië), Abchazië wilt zich onafhankelijk verklaren van Georgië, dat door Rusland wordt gesteund maar Georgië zet alle middelen op het spel om het in hun bezit te houden. Ook andere buurlanden van Rusland hebben problemen, Rusland probeert invloed te houden op zijn buurlanden zo is Rusland vaak betrokken bij territoriale conflicten.

Wederzijdse belangen.

Kaukasus is belangrijk voor Rusland door:

 • Het is een belangrijk handelsbrug tussen Europa en Azië.
 • Heeft enorme economische mogelijkheden en veel grondstoffen.
 • De bergen vormen ideaal terrein voor terroristische groepen zich willen verschuilen, Rusland wilt graag grip hebben op die groepen.

Etnische groepen in Kaukasus hebben ook hun redenen om niet uit conflicten te gaan:

 • Door de grote afkeer van verschillende volkeren tegen het Russisch bestuur, omdat ze zelf staat willen of regeren is het anti-Russische houding versterkt.
 • De verschillende etnische groepen willen zelf hun staat beschikken, en wilt niet dat Rusland met hun hulpbronnen er mee van door gaat.

9.4

Oplossingen voor conflicten.

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met conflicten:

 • Overleg tussen betrokken partijen, eventueel met onafhankelijke partijen.
 • Economische maatregelen, zoals stakingen of stoppen met aanvoer goederen.
 • Gewapend ingrijpen.

Als anderen landen er ook mee gaan bemoeien kan je ook andere manieren doen:

 • Organisaties zoals NAVO of VN vragen om Staakt-het-vuur.
 • Andere landen voeren druk uit door economische sancties, zoals handelsverbod.
 • Buitenlandse troepen grijpen in met militaire wijze, te beëindigen of torzicht houden op vredesafspraken.

Ruzie om Zuid-Ossetië.

In 2008 vond er een 5-daagse oorlog plaats in Georgië Zuid-Ossetië, Rusland tegen Georgië. Rusland kwam George binnen, om op te komen voor de bevolking van Zuid-ossetië. Dit gebied riep onafhankelijkheid uit, maar door de val van Rusland had Georgië ze ingelijfd. Na een volkstemming over onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië, leidde er een binnenlandse oorlog uit. Er kwam overleg tussen de leiders van Zuid-Ossetië, Georgië en Rusland, ze kregen een bijzondere status ze mochten hun eigen president kiezen. 

Aanpak van het conflict rondom Zuid-Ossetië.

Ze hebben het op verschillende manieren geprobeerd op te lossen:

 • 1992 kreeg Zuid-ossetië bijzonder status, als deelrepubliek van Georgië.
 • Na de binnenlandse oorlog kwam er weer een binnenlandse oorlog, de president stuurde een militair ingrijping voor hun in bedwand te houden.

Ook de internationale samenleving heeft er mee bemoeit:

 • Georgië,Rusland en Zuid-Ossetië besloten ze om gezamenlijk troepenmacht toezicht te houden.
 • Rusland bemoeide zich opnieuw mee, veel landen geschokt en eiste hun wapens weg te houden.
 • Europese leiders dreigde met sancties, zoals doorvoer grondstoffen.